Aktualności - archiwum

Pomoc Żywnościowa

 

Pomoc Żywnościowa

 

2014 – 2020 - PODPROGRAM 2015

 

            Dyrektor Miejsko-Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Białej Rawskiej informuje  o kontynuacji realizacji Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 (PO PŻ) realizowanego w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym (FEAD), zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i rady Nr 223/2014 z dnia 11 marca 2014r.  w sprawie Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym ( Dz. Urz. UE L 72 z 12.03.2014 r., str.1).

Pomoc w ramach POPŻ jest kierowana do osób, które z powodu niskich dochodów nie są w stanie zapewnić sobie odpowiedniego posiłku.

Wsparciem objęte zostaną osoby znajdujące się w najtrudniejszej sytuacji, spełniające przesłanki wskazane w art.7 ustawy o pomocy społecznej, których dochód nie przekracza 150% odpowiedniego kryterium dochodowego uprawniającego do korzystania z pomocy społecznej.

Obecnie jest to kwota:

-        dla osoby samotnie gospodarującej : 813,00 złotych

-        dla osoby w rodzinie: 684,00 złotych

Zainteresowane osoby i rodziny z terenu gminy Biała Rawska  powinny się zgłosić do Miejsko-Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Białej Rawskiej celem uzyskania skierowania kwalifikującego do otrzymania pomocy żywnościowej.

Dystrybucję żywności dla uprawnionych mieszkańców gminy Biała Rawska prowadzi  Rawskie Stowarzyszenie Abstynenckie „Szansa” w Rawie Mazowieckiej, ul. Tomaszowska 10

Telefon: 46  814 29 83

Produkty żywnościowe można będzie  pobierać w czasie trwania Podprogramu 2015 po okazaniu skierowania z Miejsko-Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Białej Rawskiej, w magazynie Rawskiego Stowarzyszenia Abstynenckiego „Szansa” w Rawie Mazowieckiej (magazyn przy ul. Tomaszowskiej 10i) w godz. od 8.00-15.00

            W Podprogramie 2015 przewiduje się szerszy asortyment artykułów spożywczych: makaron świderki, ryż biały, kasza jęczmienna, płatki kukurydziane, mleko UTH,  ser podpuszczkowy dojrzewający, groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, dżem truskawkowy, mielonka wieprzowa, klopsiki w sosie własnym, cukier, olej rzepakowy.

 

Podprogram 2015 realizowany jest od maja 2015 do lutego 2016 roku


Rejestr zmian

Data wprowadzenia dokumentu do BIP: 02 lipca 2015 15:37
Dokument wprowadzony do BIP przez: Martyna Słowikowska
Ilość wyświetleń: 865
03 lipca 2015 08:20 (Martyna Słowikowska) - Zmiana danych dokumentu. (Dokument opublikowany)
02 lipca 2015 15:37 (Martyna Słowikowska) - Dodanie dokumentu. (Dokument opublikowany)